Etichete

, ,


castelul penaInspir adânc, un aer tare, rece şi proaspăt, cu parfum crud de frunze verzi. În nări explodează un amestec de arome puternice de pământ jilav şi sevă, de verde viu şi ozon. Ţin ochii strâns închişi pentru a simţi mai bine iar nările dilatate freamătă intens, avide să cuprindă tot curcubeul de arome. Respir calic şi profund, cu dorinţa secretă de a îngheţa clipa, pentru a o retrăi la nesfârşit.

IMG_9173Sunt contopite acolo toate miresmele verzi ale lumii şi parcă vrând să mă conving ca e aievea, deschid timid şi usor ochii clipind mărunt.

Gradina1Aerul e jilav şi rece, ceţos, ca o placentă ciuruită, ca un nor decăzut furişat printre copaci.
Rămân fara grai, dreaptă şi nemişcată pe măsură ce imaginile prind contur.

parcul pena3Sunt într-un basm. Un fir de apă se prelinge spumos printre pietre şlefuite măngâind blând rădăcini de magnolie, camelii şi rododendroni.

Coboară şerpuit printre arbori de sequoia şi tuia, oglindeşte un pâlc de ferigi uriaşe şi scaldă cu clipocit vesel carpeni, cedrii, ginkgo biloba şi chiparoşi, făcându-şi loc către o salbă de 5 lacuri cu peşti coloraţi şi cârduri de raţe.

Cascada2Coboară cu murmur sacadat care creşte în intensitate odată cu bătăile inimii mele. Scormoneşte în pământul reavăn săpându-şi albie, vălureşte zglobiu în tăvăluguri de cristal şi, fără vreo avertizare, se prăvăleşte feeric în gol, în abisul unei mici cascade.

IMG_9174În umbra unui turn de piatră ce răsare mistic chiar în mijlocul unui lac, pe luciul vălurit al apei se leagănă maiestuos o lebada neagră. Culorile contrastante, ceaţa şi câteva crengi desfrunzite unduite descendent ca un sistem vascularizat, dau imaginii un aspect ireal.
Thuja plicata

O moară de apă, un pavilion maur, capela manuelină, templul columnelor, grota călugărului, grădina cu camelii, foişoare, puncte de belvedere, băncuţe răzleţe par aruncate cu dărnicie de o mană nevăzută într-o grădină luxuriantă de 200 ha cu peste 500 de specii de copaci din întreaga lume. Un cedru gigantic işi aruncă tentaculele şerpuitoare în toate cele patru zări, ca într-un dans dezlănţuit de omagiu.
003_PPPena_HomeŞi peste toate, plutind hipnotic printre nori, un palat ţâşneşte dintr-un vârf de stancă golaşă. Cu o fantezie sălbatică de turnuleţe dantelate, domuri şi metereze, castelul pare suspendat deasupra norilor, între cer şi pământ, plutind peste verdele crud, ca într-un basm şoptit al copilăriei.
pena-national-palace-21945-1920x1080Un contrast fascinant între culori mediteraneene şi plumburiul vălului de ceaţă, între nou şi vechi, între realitate şi poveste, între modern şi ancestral.
Tâmplele îmi zvâcnesc şi inima îmi bate cu putere lovită brusc de o fericire profundă, absolută şi o disperată dorinţă de a opri timpul în loc pentru a explora fiecare colţ al Raiului descoperit. O dorinţă de a mă pierde pe aleile înguste, pietruite, de a asculta murmurul pădurii, de a atinge copacii şi pietrele, de a mă rătăci în labirintul verde pentru a căuta frenetic castelul. Râvnesc să respir verdele, să adulmec aerul înmiresmat, să experimentez tot, să aflu tot, să simt tot…să transcend.
***
Aşa îmi amintesc trăirea, fărâma de gând ce m-a inundat acolo, la marginea Vechii Lumi, la doar 18 km de tărmul Atlanticului şi de cel mai vestic punct al bătrânului continent, în Parcul National Pena care găzduieşte castelul Pena, una din cele 7 minuni ale Portugaliei aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Nota: foto: http://www.parquesdesintra.pt; http://www.mostbeautifulgardens.com

Reclame