Etichete

, , , ,


frog men

Dacă arunci o broască într-un vas cu apă clocotită, broasca va sări imediat afară.

Dacă îi dai drumul într-un vas cu apă rece, broasca va înota confortabil în vas. Dacă pui vasul la încalzit, pe foc, va continua să înoate fără să realizeze că apa se încălzeşte treptat.

Într-un final, ajunge să moară atunci când apa fierbe.

 

Nu-mi face plăcere să compar oamenii cu broaştele.

Dar morala e perfect valabilă pentru fiecare din noi. Dacă ni se propune să intrăm într-un mediu pe care îl considerăm ostil şi nu ne face placere, refuzăm din start. Ne cunoaştem principiile, valorile, gradul de toleranţă. Ştim ce vrem şi ce nu.
Dacă însă mediul este la început prietenos şi plăcut şi se înrăutăţeşte pe parcurs, ne vine tot mai greu să realizăm şi să acceptăm asta, şi să ieşim de acolo.

Altfel spus, dacă suntem puşi într-o situaţie dificilă de la început, ne dăm seama şi facem tot ce putem să ieşim din ea. Dacă însă situaţia e grozavă la început dar lucrurile se schimbă pe parcurs, ne simţim captivi şi incapabili de a evada.

 

Indiferent că e vorba de job sau de viaţa personală, povestea este în mare aceeaşi. Lucrurile se schimbă în timp. Este un proces absolut firesc. Evoluţia e legea firii. A pretinde cuiva să fie la fel ca în urmă cu ceva timp, este o absurditate la fel de mare cu a fi de acord ca tu însuţi să iţi menţi comportamentul de la grădiniţă. Relaţiile se transformă, partenerii evoluează. Împreună sau separat.

Evoluează împreună dacă fiecare se raportează permanent la relaţie şi cresc în acelaşi sens şi în acelaşi ritm. Dacă însă se dezvoltă în direcţii sau cu cadenţe diferite şi interesele nu mai converg, “apele” se tulbură, se încălzesc şi e momentul sa iei în calcul ieşirea.

Cu cât amâni schimbarea, cu atât mai mult se înrăutăţesc lucrurile. Pentru că creşte compromisul. Şi ai tentaţia de a te lamenta. Chiar dacă îţi reevaluezi valorile şi creşti usor gradul de toleranţă, elasticul continuă să se întindă şi focul să ardă. Apare anxietatea, disconfortul, nemulţumirea, frustrarea. Apoi se cronicizează.

 

***
Aşa că, opreşte-te o clipă din ce faci. Activează-ţi toate simţurile. Laşi pe altcineva să îţi creeze visele tale pentru tine? Îţi este înfrânată evoluţia? Te afli într-un anturaj toxic cu valori şi concepţii incompatibile cu ale tale? Consideri că meriţi mai mult? Te simţi într-o continuă aşteptare crezând că ai mai mult timp decât ai cu adevărat? Te transformi în omul-broască!

E agitaţie în jurul tău?
Sunt bulele de vapori care se ridică la suprafaţa apei. E semn că apa fierbe! Fugi!

Reclame