Etichete

, , , , , , ,


glass of water- amurgCred cu tărie că oamenii au o nevoie intrinsecă de a crea.

 

Manifestarea creativă e apanajul unei vieţi fericite.

Emoţia actului creativ constituie o sursă de împlinire.

 

Societatea este unul din factorii majori de inhibiţie care alterează personalitatea creativă. Şi asta deoarece, pentru a crea, ai nevoie în esenţă de patru libertaţi fundamentale: libertatea de studiu & pregătire, libertatea de explorare & investigare, libertatea de exprimare şi libertatea de a fi tu însuţi. Deşi este un deziderat într-o lume modernă şi democrată, deţinerea lor este un lux pe care nu oricine şi-l poate permite.

 
Creativitatea nu se poate naşte din constrângeri şi nici nu se poate manifesta în prezenţa acestora. Este o relaţie personală cu tine însuţi. Felul în care te raportezi la lucrurile din viaţa ta reprezintă o consecinţă a creativităţii tale.

Veţi spune că odată ce ai satisfăcute nevoile de bază, este mai simplu să fii creativ. Nu neg asta dar insist pe ideea că perspectiva din care alegi să priveşti paharul cu apă îţi aparţine în totalitate şi are uneori legătură cu ingeniozitatea.

 

Cum arată o zi obisnuită din perspectiva a două personaje diferite: omul creativ şi omul steril.

 
Omul steril se trezeşte morocănos. Primul lui gând este la probleme. E nefericit că trebuie să îşi înceapă activitatea. Se târăşte somnambul prin casa supraaglomerată, se loveşte de mobilă şi de obiecte depozitate de ani buni. mic dejun din picioare

Mănîncă ca să trăiască, de multe ori direct de la sursă, ca să nu mai murdarească vesela. Înghite cafeaua ca să reziste, se uită în oglindă şi vede defecte.

Urăşte că trebuie să meargă la un eveniment monden şi o consideră o obligaţie socială. Se stresează că nu are ce să îmbrace deşi dulapul “cade pe el”. Îşi detestă corpul, îi e teamă să experimenteze. Are multe tabu-uri, pereţii plini de diplome, un sertar plin de vise dar niciodată timp să le transforme în realitate. Nu-i place nimic din ce face, funcţionează după reguli stricte, impuse de multe ori chiar de către el însuşi. Se îmbracă în culori terne, este reţinut, politicos, sobru. Plictisitor şi plictisit. Are un ego exacerbat, consideră că prin autoritate se impune. Seara se pregăteşte întotdeauna temeinic pentru a doua zi. Are tabieturi şi o schimbare de program l-ar da peste cap o saptămână.

 

Omul creativ se trezeşte fericit. Îşi savurează cafeaua aromată dintr-o ceşcuţă haioasă, şi se bucură de oportunităţile noii zile. Se strecoară sprinten prin spaţiul minimalist al casei sale amenajată după propria lui personalitate, care îi conferă pace, linişte, fluiditate şi inspiraţie.

mic dejun iepurasÎşi pregăteşte un mic dejun vesel şi colorat de care se bucură în linişte după ce îl ornează cu imaginaţie.

Este foarte încântat că va merge la un eveniment monden şi experimentează în faţa oglinzii mari, combinaţii vestimentare îndrăzneţe. Consideră ca a fi deosebit şi creativ este mult mai important decât a fi la modă. Îşi iubeşte corpul şi îl consideră templul lui. Face ceea ce îi place, şi-a ales o meserie vocaţională şi are multe hobby-uri. În fiecare zi întâlneşte oameni noi şi face schimb de idei. Admiră un apus superb alături de persoana iubită şi se simte inspirat. Îşi achiziţionează spontan un set de ustensile de pictură şi asterne entuziasmat pe pânză senzaţiile puternice pe care spectacolul naturii i le-a trezit.

 

***

Creativitatea este o chestiune de alegere personală. De a te simţi bine cu tine însuţi şi de a te bucura de propria individualitate. De a-ţi extinde natural entuziasmul şi de a te descotorosi de certitudini şi reguli.

 
Cu toţii avem talent. Cu toţii putem fi creativi. Doar că nu toţi am descoperit asta.

Reclame