Etichete

, , , , , , ,


veliki-slap-i-sastavci Milino-jezeroSunt locuri care nu reprezintă doar simple repere pe hartă.

 

Sunt stări. Sunt experienţe. Pe care le experimentezi de o manieră personală, în funcţie de profilul tău.

Le trăieşti şi le simţi conform propriului tău sistem de valori şi credinţe.
În acele locuri ies la iveală şi capătă sens cele mai intime rapoarte pe care le ai cu tine însuţi.

 
Se spune liric că “natura este o simfonie orchestrată la nivelul ultim al creaţiei”. E nevoie de o anumită structură să simţi asta.

 
Unii vibrăm la un apus de soare. Alţii la legende şi poveşti. Unii căutăm doar un peisaj frumos. Alţii vestigii ale trecutului şi locuri încărcate de istorie.

 

Pentru că suntem diferiţi. Romantici, raţionali, emoţionali, critici, vizuali, perfecţionişti, competitivi, observatori sau ignoranţi – fiecare avem propria definiţie a frumosului.
De aceea, voi evita pe cât posibil să folosesc hiperbole, epitete şi cuvinte mari. Pentru că frumosul este în ochii fiecăruia.

 

Plitvice este în atâtea feluri câte persoane îi trec pragul.

 
Plitvice-Lakes-National-Park-leadEste un sistem carstic situat în Croaţia centrală aproape de graniţa cu Bosnia şi Herţegovina, format din 14 lacuri, ansamblu care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 300 km pătraţi.

 
plitvice 6Unii vor fi impresionaţi de peisaje. Vor fi uimiţi de culorile pastelate ale locului şi vor admite că turcoaz-ul lacurilor pare ireal. Culorile apei se schimbă permanent, în funcţie de cantitatea de minerale şi de unghiul sub care cade lumina în diverse momente ale zilei şi ale anului.

 

rata si pestiVor privi hipnotizaţi specii de peşti şi raţe viu colorate, coabitând armonios şi firesc în mediul lor natural.

Vor medita îndelung urmărind cu privirea dansul fascinant al apei care se prăvăleşte spumos în zeci de cascade, cea mai mare de la o înalţime de 76 de metrii.

 

plitvice 3

Se pot pierde pe cărări şi podeţe din lemn care contrastează fascinant cu sălbăticia aparentă a locului, gata la fiecare pas să descopere cadre pe care să le imortalizeze şi să le ia cu ei.

 

 

 

 

IMG_9590Alţii vor încerca să recunoască specii rare de animale şi păsari. Te afli în arealul ursului brun, al lupului, râsului, pisicii sălbatice şi a cel putin 120 de specii de păsări diferite. Sau dacă eşti iubitor şi cunoscător al florei, vei descoperi aici un amestec generos de vegetaţie alpină şi mediteraneană.

 

plitvice 1Cei avizi de istorie vor fi şi ei impresionaţi. Parcul Naţional Plitvice este locul în care s-a dat startul Războiului Croat pentru independenţă în 1991, printr-o confruntare armată între poliţia sârbă şi cea croată. Locul a fost atunci împânzit de bombe, iar asta este cu atât mai spectaculos cu cât e evident contrastul izbitor între acest tablou şi pacea, liniştea şi echilibrul actual al locului.

 
Inclusiv vânătorii de recorduri vor fi satisfăcuţi. Plitvice este cea mai veche rezervaţie naturală din sud-estul Europei şi cel mai mare parc naţional din Croaţia, fiind inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

 

***
Aşadar cred că nu e relevant să vă împărtăşesc cum m-am simţit eu în ziua petrecută la Plitvice. Şi nici să vă copleşesc cu descrieri şi detalii care vă sunt oricum accesibile la un click distanţă.

 

Vă încurajez doar să vizitaţi acest loc şi să îl “gustaţi” cu papilele propriei personalităţi.

 
Iar dacă nu v-aţi imaginat aşa Paradisul, sper să vă înşelaţi!

 

Sursa foto: arhiva personala, http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/, www.placestoseeinyourlifetime.com

Reclame