Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , ,


coverGrecia este o ţară fascinantă şi o destinaţie de vacanţă preferată de mulţi turişti români.

 

Are aproximativ 1400 de insule, dintre care 227 sunt locuite.

Rezonez la cifre şi am o revelaţie puternică: dacă ai vrea să le vizitezi pe toate , abia dacă ţi-ar ajunge o viaţă. Ar însemna să mergi de 5 ori pe an în câte o insulă diferită, timp de 46 de ani! 

 

Şi asta tot nu ar însemna că ai văzut Grecia, pentru că partea continentală abundă şi ea în istorie, peisaje spectaculoase şi locuri care merită a fi descoperite.

 
Grecia este formată din 9 regiuni istorico-geografice: Macedonia, Grecia Centrală, Peloponez, Tesalia, Epir, insulele din Marea Egee, Tracia de Vest, Creta şi insulele din Marea Ionică.

 
Orice insulă aţi căuta, veţi citi despre ea că “probabil este cea mai frumoasă din Grecia”. Şi asta pentru că toate insulele au în comun varietate şi spectaculozitate a peisajelor, locuri încântătoare care merită vizitate, oraşe vechi, plaje cu ape turcoaz, golfuri ascunse, contraste uimitoare, vestigii, legende şi istorie.

Dar sunt şi particularităţi specifice fiecarei insule în parte, care o definesc şi o individualizează, conferindu-i unicitate. Particularităţi care fac ca fiecare vacanţă în Grecia insulară să fie diferită şi specială. Pe acestea ne vom concentra în continuare, trecând în revistă schematic principalele insule din Grecia, cu scopul de a le ordona, a surprinde particularităţi şi a face alegeri în cunoştinţă de cauză.

 

Pentru că, pe undeva, este adevărat că fiecare insulă este „cea mai.

 

***

CretaCRETA este cea mai sudică insulă greacă la marea Egee şi totodată cea mai mare, constituind ea însăşi o provincie. Este împărţită, de la est la vest, în 4 regiuni: Lasithi, Heraklion, Rethimno si Chania.

 
Conform legendelor, Zeus, cel mai puternic dintre zeii Olimpului, s-ar fi născut în Creta. Se spune că este înmormântat într-una din peşterile de lângă localitatea Arkhaniy.

 
Creta are o lungime de 260 Km, o lăţime de aproximativ 56 de km şi un teritoriu cu preponderenţă muntos. Este renumită pentru vestigiile şi siteurile arheologice care stau mărturie lungii şi bogatei ei istorii, dintre care Knossos, cel mai mare şi mai cunoscut, poartă ruinele unui palat construit în jurul anului 1900 î.Hr şi distrus succesiv de 3 calamităţi naturale: un cutremur, o erupţie vulcanică şi un incendiu. Palatul din Knossos este asociat mitului grecesc al lui Tezeu, al Ariadnei şi al temutului Minotaur. Legenda labirintului construit de Daedalus pentru a ascunde bestia înfricoşătoare jumătate om, jumătate taur, este interpretată de unii ca avându-şi originea în dispunerea complexă şi întortocheată a palatului.

 
Cei aproximativ 1000 km de coastă ai insulei oferă o amplă diversitate de plaje, dintre care două sunt cu adevărat paradisiace:
elafonissi2Plaja Elafonissi, aflată pe coasta de SV a regiunii Chania, este o lagună naturală celebră datorită nisipului roz şi apelor turcoaz şi calde, de mică adâncime, amintind de plajele din Caraibe.

 

Plaja este legată de o mică insuliţă la care se poate ajunge mergând prin apă, atunci când vremea este frumoasă. Insula este un paradis aproape neatins, cu golfuri pustii, ascunse, cu relief brazdat de vanturi puternice şi dune de nisip impresionante.

 

 
balos2Plaja Balos este cu siguranţă cea mai fotografiată plajă din Creta, regăsidu-se în imaginile din toate ghidurile de călătorii.

Se află la aproximativ 56 km NV de Chania şi este accesibilă atât de pe mare cât şi de pe uscat, ce-i drept numai după o drumeţie istovitoare, neexistând drum asfaltat pentru a ajunge cu maşina până în imediata apropiere. Locul are o frumuseţe exotică şi sălbatică cu nisip alb şi ape mici, calde şi limpezi de un turcoaz izbitor, care îţi taie respiraţia. Pe alocuri nisipul capătă nuanţe de roz datorită crustaceelor şi contrastează ireal cu multiplele nuanţe de albastru ale apei şi cerului, trimiţându-ne cu gândul la plajele din Indonezia.

Cu ani în urmă, însuşi Prinţul Charles şi prinţesa Diana au vizitat Balos, cu iahtul privat.

 

 

***

 

EviaEVIA este a doua insulă ca mărime din Grecia, cu o lungime de 175 km şi o lăţime variind între 6 şi 45 km. Situată în imediata apropiere şi paralel cu coasta de răsărit a Greciei continentale, insula este o prelungire a unui lanţ muntos ce îşi are originea pe continent, în Tesalia, traversează Evia în lung şi continuă în câteva insule mai la sud (Andros, Tenos si Mykonos).

În unele zone ale insulei se simt influenţe albaneze, în altele turceşti.

 
Evia-HalkidaEvia este legată de continent printr-un pod. În portul industrial Halkida (Chalkis), capitala Eviei, lăţimea canalului Evripos care desparte insula de continent este de doar 40 m. Acesta este cunoscut pentru curenţii care au o dinamică inexplicabilă: îşi schimbă direcţia brusc de la nord la sud şi viceversa, uneori de foarte multe ori pe parcursul unei zile, alteori doar o singură dată. Conform legendei, filozoful grec Aristotel era atât de intrigat că nu reuşeşte să înţeleagă şi să descopere misterele ciudatului fenomen, încât s-a aruncat în apele canalului şi a murit. Legenda are un sâmbure de adevăr întrucât Aristotel a murit la Halkida în anul 322 î.Hr. şi a încercat să dea o explicaţie mareelor în lucrarea sa Meteorology.

 
evia nord3Nordul insulei este puternic împădurit, sudul este preponderent muntos (cu cei 1398 m ai săi, muntele Ochi este cel mai înalt vârf din sudul insulei), centrul insulei fiind singura parte fertilă de câmpie.  Nordul insulei este recunoscut pentru plaje şi pentru calmul litoralului său cu pini puternic arcuiţi, pentru verdele peisajului, locurile pitoreşti şi satele tradiţionale.

drakospita2Sudul prin atmosfera misterioasă a munţilor şi prin aşa numitele “case dragon de pe Evia” (Drakospita), numite astfel deoarece se credea că doar nişte dragoni ar fi putut transporta pietre atât de masive până la înălţimile la care se află aceste construcţii. Nimeni nu ştie cu siguranţă care le era scopul, dar se crede că ar putea fi vorba despre temple în miniatură dedicate cultului lui Poseidon, construite în sec VI î. Hr.

 
Conform mitologiei, Evia a devenit insulă atunci când zeul Poseidon a creat canalul care o separă de partea continentală, printr-o lovitură de trident. Apoi, aceasta ar fi devenit insula lui preferată , în apropierea căreia locuia într-un palat submarin.

Reclame