Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Argo-SaroniceGRUPUL DE INSULE ARGO-SARONICE.

 

Regăsindu-se în vecinătatea Atenei şi fiind foarte apropiate între ele, sunt destinaţia potrivită atât pentru turiştii aflaţi la prima vizită în Grecia, cât şi pentru cei dornici să încerce un slalom printre insule. Văzute adesea ca şi extensii ale continentului sau suburbii ale capitalei, insulele se află la distanţă de doar 1-2 ore de mers cu Flying Dolphin din portul Pireu.

 

Egina3EGINA (AEGINA), “insula porumbeilor” este cea mai mare dintre insulele Saronice şi cea mai apropiată de portul Pireu.

Vizitatorii de pe această insulă sunt în special pelerini veniţi la mănăstirea Sfântul Nectarie, turişti aflaţi în croazieră sau atenieni care aleg să îşi petreacă câteva zile de vacanţă departe de zgomotul aglomerărilor urbane.

 

Insula este cunoscută pentru Templul Zeiţei Aphaea, exemplu de arhitectură dorică, construit pe un deal despre care se ştie că a fost folosit pentru ritualuri religioase.

 

Deasemeni, în Egina se află casa în care Níkos Kazantzákis, celebru poet, filozof şi scriitor grec, a locuit o vreme şi a scris romanul Alexis Zorbas după care a fost ecranizat cunoscutul film Zorba Grecul. Fotografia a fost făcută în 1927 şi îl reprezintă într-o vizită la Templul zeitei Aphaea.

 

PorosPOROS, aflată mai la sud, micuţă şi verde, este potrivită pentru turiştii care îşi doresc un sejur liniştit. Denumirea insulei provine de la cuvântul grecesc “poros” care înseamnă “trecere” şi este dată de canalul îngust de numai 350 metrii ce desparte insula de Peloponez.
În antichitate, Poros era formată din 2 insule separate: Sferia şi Kalavria. Erupţia vulcanului Methana din anul 273 î.Hr. a schimbat topografia zonei.

Spre deosebire de alte locaţii, plajele nu sunt absolut încântătoare, însă golfuleţele care le găzduiesc sunt liniştite şi ideale pentru relaxare.

 

În Poros se află Templul lui Poseidon care datează din anul 520 î.Hr, locul în care Demostene, cel mai mare orator al Greciei Antice, s-a sinucis prin otrăvire, în urma înfrângerii atenienilor de către macedonieni, în anul 322 î. Hr.

 

HydraIDRA (HYDRA) a fost descoperită în anii 1950 de artiştii boemi, devenind rapid un loc de distracţie foarte la modă. Celebrităţi precum Elizabeth Taylor şi Leonard Cohen au deţinut proprietăţi în această insula, aspect intens speculat din punct de vedere turistic.

 

Este interzis accesul pe insula cu vehicule motorizate, măgăruşul fiind cel mai folosit mijloc de transport.

În jurul portului se desfăşoară o zonă chic şi plină de farmec, care contrastează cu interiorul stâncos şi mănăstirile izolate răspândite de-a lungul coastelor.

 

SpetsesSPETSES este insula saronică cea mai îndepărtată de Atena. Are o arhitectură impresionantă cu case neoclasice pe 2 etaje, balcoane din lemn şi ziduri colorate înconjurate de un labirint de străduţe.

 

Numele actual al insulei este o derivare de la “Isola de Spezzie” (insula parfumată), nume dat de veneţieni datorită parfumului îmbietor provenit de la varietatea de plante care cresc în insulă.

Locul atrage în special atenieni şi turişti cu bugete mai generoase.

 

 

 

***
SporadeSPORADELE este denumirea dată unui grup de 4 insule principale care îşi datorează numele cuvântului grecesc care înseamnă “împrăştiat”.

 

Insulele erau cândva prelungiri ale Peninsulei Pilion şi, la fel ca aceasta, sunt acoperite de păduri verzi de pini.

 

 

 

skiathos5SKIATHOS este sălbatic şi împădurit, plin de locuri perfecte pentru drumeţii.

Capitala Skiatos Town este un oraş pitoresc, ţâşnit parcă din mare şi cocoţat pe o colină plină de verdeaţă.

 

Este o insulă de numai 12 km lungime şi 6 km lăţime, pe coasta căreia se întind nu mai puţin de 60 de plaje pentru toate gusturile. Plaja Koukounaries, împrejmuită de o pădure deasă de pini, figurează în topul celor mai bune plaje din Grecia. Cu nisip fin şi auriu, mare caldă, limpede şi liniştită, peisaje liniştitoare de un verde crud, Skiathos este o adevărată bijuterie naturală.

 

Skiathos 2Insula mai este cunoscută şi datorită aeroportului său situat la o altitudine de 16 m deasupra nivelului mării, a carui poziţionare şi pistă de aterizare îngustă şi scurtă de numai 1644 m, fac din acesta un al doilea St. Maarten. Decolările şi aterizările sunt spectaculoase deoarece la aterizare aeronavele trec foarte aproape pe deasupra plajei iar la decolare spotterii se luptă cu puternicul jet-blast. Mai mult, pe porţiunea de drum aflată sub culoarul de aterizare, autoturismele sunt oprite la semafor, imaginea indicatorului de “atenţie, avion!” fiind de-a dreptul hazlie şi neobişnuită.

 

skyros2SKYROS este cea mai mare şi cea mai sudică dintre Sporade.

Cu amalgamul său de case albe împrăştiate la poalele dealurilor şi fortăreaţa veneţiană din vârf, oraşul Skyros pare mai degrabă o aşezare din Ciclade.

 

skyros4Insula este renumită ca loc de origine a caluţilor de Skyros. Protejaţi prin lege, din cei 220 de cai Skyrieni care mai există în zilele noastre, 152 de exemplare se află pe această insulă.

Conform mitologiei antice, Achile ar fi fost ascuns în această insulă de către mama sa Thetis, cu ajutorul regelui Lycomedes care l-a închis în castelul său, din dorinţa de a-l proteja de un sfârşit tragic în războiul troian. Achile s-a îndrăgostit de fiica regelui, Deidamea, cu care a avut un fiu.

 

AlonissosALONISSOS este o insulă deluroasă şi împădurită, mai puţin dezvoltată din punct de vedere turistic. Oraşul său principal, Patitiri, a suferit daune serioase în urma cutremurului din 1965. Parcul Naţional Marin, creat în 1992, a contribuit la schimbarea în bine a perspectivelor insulei. S-a decis atunci protejarea focii-monah (Monachus monachus), specie rară şi ameninţată. În toată lumea mai supraviţuiesc astăzi mai puţin de 800 de exemplare, din care aproximativ 30 trăiesc şi se reproduc pe micile insule din jurul Alonissosului.

În zilele senine, de pe înălţimile insulei se pot vedea muntele Athos, muntele Olimp, Pelion, Evia, Skyros şi Skopelos. Apele plajei Alonissos sunt considerate a fi cele mai limpezi din întreaga Mediterană, realitate speculată recent prin înfiinţarea Şcolii de Diving din Alonissos.

 

skopelos3SKOPELOS se mândreşte cu un port pitoresc. Verdele pădurilor de pini care se preling pe dealuri până în micile golfuri izolate, contrastează puternic şi spectaculos cu turcoazul apei. Interiorul insulei e plin de livezi de nuci şi pomi fructiferi care au făcut celebre prunele şi migdalele de Skopelos.

SkopelosInsula s-a aflat, împreuna cu Skyathos, printre gazdele filmărilor musicalului Mamma Mia, film lansat în 2008. Timp de o săptămână, insula a găzduit actori celebrii precum Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth sau Amanda Seyfried, cele mai spectaculoase locuri din Skopelos devenind cadrul natural în care s-au filmat secvenţe cheie precum declaraţiile de dragoste, dansurile tinerilor de pe Kastani Beach şi nunta de la pitoreasca capelă Agios Ioannis.

skopelos1Turismul insulei s-a dezvoltat mult în urma lansării filmului şi a campaniei de promovare susţinute de producătorii acestuia, Skopelos fiind o destinaţie foarte apreciată de mulţi turişti care fac croaziere de o zi din Skiatos sau din alte insule învecinate.

 

 

***
NE Marii EgeeINSULELE DIN NORD- ESTUL MĂRII EGEE.

 

Sunt împrăştiate pe distanţe mari şi unele dintre ele sunt mai greu accesibile.

Nu alcătuiesc vreun grup anume, nici geografic şi nici politic.

 

 

ThassosTHASSOS este o insulă foarte vizitată de români, în special datorită poziţionării sale în apropierea continentului, fiind accesibilă inclusiv celor care vor să călătorească cu autoturismul personal. Thassos este o insulă verde, cu munţi acoperiţi de păduri de pini, cu plaje frumoase şi diversificate şi mai ales cu un raport excelent calitate-preţ. Insula are o şosea de coastă de aproximativ 100 km care o înconjoară, accesul către plaje făcându-se în general din drumuri laterale care se desprind din aceasta. Pornit dintr-un loc, poţi vizita aşadar toată insula, făcând un tur complet circular şi ajungând în locul din care ai plecat. Ceea ce este absolut fabulous este că, cu un minim de efort, poţi admira cum răsare soarele din mare şi apune în mare, cu condiţia să petreci dimineaţa pe una din plajele de pe partea de răsărit şi după amiaza pe cea de apus. Dintre toate insulele greceşti, Thassos se evidenţiază prin unicitatea marmurei albe şi prin cultivarea celebrelor măsline “throuba” de calitate superioara.
Conform mitologiei, descoperirea insulei se datorează uneia dintre aventurile amoroase ale lui Zeus. Acesta a răpit-o pe Europa şi a dus-o în Creta. În căutarea ei au pornit cei trei fraţi, dintre care Thassos ar fi ajuns pe această insulă care astăzi îi poartă numele şi, încântat de climatul blând şi vegetaţia luxuriantă, s-a stabilit aici conştient că nu se poate întoarce acasă fără Europa.

 

lesbos 2LESBOS (Lesvos) este cea mai mare dintre insulele din NE Mării Egee. Mai este denumită “Insula de smarald” datorită abundenţei şi diversităţii florei locale. Aspectul de verde puternic este intensificat de către cei peste 11 milioane de măslini care se regăsesc în insulă, aceştia ocupând în jur de 40% din suprafaţa ei.

Lesbos este locul în care s-a născut poeta Sappho, una din poetele lirice cunoscute ale antichităţii greceşti, prima lesbiană celebră din istorie. Separată de coasta turcă (golful Edremit) de Mytilini, o strâmtoare maritimă îngustă de doar 5,5 Km, Lesbos este acoperită de păduri de conifer, în special pini mediteraneeni, relieful său fiind unul predominant muntos.

LesbosLesbos este faimoasă şi pentru calitatea rachiului Uzo fabricat aici, fiind considerat unul din locurile unde această băutură a fost produsă în premieră.
Unul din obiectivele turistice ale zonei este Sigri, un sătuc din vestul insulei unde se află celebra Pădure Pietrificată din Lesbos, zona inclusă în Reţeaua Geoparcurilor Europene.

Plantele fosilizate sunt rămăşiţe silicifiate ale pădurilor subtropicale care creşteau acum 15-20 milioane de ani.

 

 

ChiosCHIOS (Hios). În ciuda atracţiilor evidente, această insulă este surprinzător de puţin vizitată. Lungă de aproximativ 47 km de la nord la sud, Chios este cunoscută şi sub numele de “insula Masticului” datorită răşinii obţinute din arborii de mastic. Una din atracţiile insulei este grupul de “sate ale masticului” aflat în sud, grup format din aproximativ 20 de sate în care se concentra comerţul cu mastic.
În Evul mediu, sub conducerea genovezilor, Chios este considerată cea mai prosperă insulă din Meditrana, acest renume transformând-o într-o ţintă pentru atacurile piraţilor vremii. În ultimii 200 de ani, capitala s-a extins iar după cutremurul devastator din 1881 aceasta a fost reconstruită în stil neoclasic.

 

SamosSAMOS. Fertilă şi înverzită, acoperită cu dealuri blânde şi văi cu podgorii, cu crânguri de măslini dar şi cu plaje pitoreşti, insula se spune că i-a găzduit chiar pe Antoniu şi Cleopatra.

 

Considerată în mitologia greacă drept casa zeiţei Hera, Samos abundă în temple şi ruine atrăgând turiştii pasionaţi de vestigii antice şi arheologice. Templul zeitei Hera, inclus in patrimonial Mondial al UNESO, este cel mai cunoscut.

Samos este locul unde s-a nascut filozoful şi matematicianului Pitagora, filozoful Epicur şi astronomul Aristarchus.

Călătoria cu feribotul din Pireu în Samos durează aproximativ 9 ore, însă pe insulă se poate ajunge şi din Turcia (Kusadasi) în numai 2 ore, aceasta fiind aproape de ţărmul Turciei.

 

Ikaria2IKARIA este amplasată la numai 19 Km SV de insula Samos şi are o suprafaţă de 255 km pătraţi.
Denumirea insulei provine din legenda celebrului Icar care a îndrăznit să viseze că poate zbura la fel de sus ca zeii şi, purtând o pereche de aripi lipite cu ceară, fascinat de frumuseţea înălţimilor, s-a apropiat prea mult de soare. Zeul Helios s-a răzbunat topindu-i aripile iar Icar s-a prăbuşit în apele care înconjoară insula şi a murit.

ikaria5Ikaria a mai fost supranumită şi “insula radiului” datorită surselor radioactive cu proprietăţi terapeutice, descoperite aici.

Comunitatea restrânsă de pe insulă este celebră datorită longevităţii. Echipe de cercetători din întreaga lume încearcă să descopere motivele exacte pentru care locuitorii acestei insule nu numai că depăşesc frecvent vârsta de 90 de ani, dar sunt şi foarte activi şi sănătoşi la vârste înaintate, cazurile de boli cardiovasculare, Alzheimer, demenţă sau cancer fiind foarte rare. Motivele se pare ca tin de stilul de viata sanatos din Ikaria.

Reclame