Etichete

, , , , , , , , , , , , ,


DodecanezePe principiul unei vechi zicale “cei 4 evanghelişti sunt 3: Luca şi Matei, unul dintre ei”, arhipelagul Dodecanez şi-a luat denumirea de la Dodekanissa care înseamnă “12 insule” însă în realitate este format din 14 insule mari, trei mai mici care sunt locuite şi alte zeci de insule pustii.

 

 
Alcătuind cel mai sudic grup, aceste insule sunt preferate de turişti pentru climatul fierbinte din timpul verii care se prelungeşte în toamnă, când în insulele nordice deja nu mai este vreme potrivită pentru plajă.

 
Rodos2RHODOS (RODOS), supranumită “insula soarelui şi a trandafirilor” este cea mai mare (80 km lungime şi 38 km lăţime, aprox 1400 km pătraţi) şi cea mai estică dintre Dodecaneze şi, totodată, capitala arhipelagului.

Este un adevărat paradis pentru turiştii veniţi din toate colţurile lumii, date fiind clima blândă scăldată de soare peste 300 de zile pe an, contrastele spectaculoase dintre modern, antic şi medieval, plajele excelente situate în special pe partea nordică, locuri interesante care ascund poveşti şi legende încărcate de istorie şi mitologie.

 

Rodos8Având pe partea estică Marea Mediterană, cu plaje liniştite, potrivite pentru familiile cu copii, iar pe cea vestică Marea Egee, mai agitată şi învolburată, potrivită pentru surfing sau skate bording, insula oferă o diversitate naturală care satisface toate gusturile.

Cunoscuta plaja Anthony Quinn este situata pe coasta de est a insulei, la numai 15 km de orasul Rhodos. Numele original al plaja este Vagies. Cu toate acestea, dupa filmarea celebrului film Tunurile din Navarone aici, localnicii au numit plaja dupa numele marelui actor.

 

Rodos1Oraşul vechi Rhodos, comparat cu Ierusalimul, se află în Patrimoniul Cultural Mondial din 1988. Intrarea în portul Mandraki este locul în care se presupune că a existat una din cele 7 minuni ale lumii: Colosul din Rodos, o statuie înaltă de peste 30 de metrii care îl reprezenta pe Helios, zeul grec al Soarelui. Ridicat în antichitate de către sculptorul Chares din Lindos, colosul s-ar fi prăbuşit în urma unui cutremur puternic de pământ în jurul anului 225 î. Hr, după numai 56 de ani de la finalizare. Legenda spune că statuia ar fi rămas la pământ timp de 900 de ani, apoi cele peste 300 tone de bronz ar fi fost vândute unui negustor din Emesa, fiind fragmentate şi transportate cu 900 cămile. În zilele noastre nu există nici o urmă sau dovadă palpabilă a existenţei celebrei statui, iar teoria că acest colos stătea cu câte un picior pe fiecare mal al portului, nu se susţine.

 

Patmos4PATMOS este un loc important din punct de vedere religios pentru Biserica Ortodoxă Greacă.

 

Este insula în care Sfântul Evanghelist Ioan ar fi avut viziunea descrisă în Cartea Apocalipsei.

 

Patmos1În zilele noastre, biserica Aggia Ana găzduieşte Sfânta Peşteră a Apocalipsei care este vizitată de turişti din toate colţurile lumii dornici să vadă fisura din stâncă pe unde se crede că vocea Domnului i-a vorbit Sfântului Ioan.

 

Deşi are plaje frumoase, sate împrăştiate pe dealuri, peisaje montane care atrag împătimiţii de drumeţii, insula şi-a păstrat totuşi nealterat o parte din farmecul, spiritualitatea şi liniştea de demult.

 

 

Kalimnos2KALIMNOS este cunoscută ca “insula pescuitorilor de bureţi”. Astăzi, câmpurile locale de bureţi nu mai au recoltele bogate de odinioară, fiind fie decimate de boli ale bureţilor, fie pescuite excesiv. Există în insulă un Atelier de bureţi Astor unde turiştilor li se prezintă întregul proces de prelucrare. Aflii aici că bureţii de cea mai bună calitate sunt mai închişi la culoare, nefiind decoloraţi chimic şi au un număr mai mare de găuri; cei cu puţine găuri se fărămiţează.
Principalele locuri de vacanţă se află pe coasta de nord-vest a insulei, unde se găsesc şi cele mai frumoase plaje.

 

kos1KOS, a doua insulă ca mărime dintre Dodecaneze, este totodată şi una dintre cele mai fertile din grup, mândrindu-se cu livezi roditoare, podgorii întinse şi crânguri de maslini. Situată în sud-estul mării Egee, la doar trei mile marine de coasta Turciei, Kos este bogată atât în vestigii greceşti cât şi romane.

 
Este locul unde s-a născut Hippocrate, părintele medicinei moderne şi unde acesta a înfiinţat renumita sa şcoală de medicină.

 

kos2În Platia Platanou din oraşul Kos, vizitatorii au ocazia să se odihnească la umbra bătrânului platan unde, conform legendei, Hippocrate le preda studenţilor săi. Deşi se spune că acest copac ar fi fost plantat de el, se pare că arborele este cu aproape 2000 de ani prea tânăr pentru ca acest lucru să fie adevărat.

 

În preajma capitalei, într-un pitoresc peisaj deluros, se află Asclepio, echivalentul antic al unui centru de sănătate modern, închinat lui Asclepios, zeul vindecării.

kos3Parcul natural Zia, organizat pe verticală, oferă, pe lângă o privelişte deosebită, oportunitatea familiarizării cu flora şi fauna insulei. În locul cel mai înalt al parcului, un punct de belvedere dotat cu hamace şi un foişor, îmbie la relaxare şi oferă o panoramă asupra întregii insule precum şi a regiunii Bodrum din Turcia.
Tot pe insula Kos s-a născut şi Ptolemeu II al Egiptului. În anul 130 î.e.n. insula Kos a căzut pradă Romei, iar în primul secol e.n. era administrată de insula Rodos. În 1912 Kos a fost ocupată de italieni, însă a revenit Greciei în 1948.

 

Astipalea1ASTIPALEA (ASTYPALAIA), cea mai vestică dintre insulele Dodecaneze, este deluroasă şi are o mulţime de plaje foarte bune. Are o formă mai deosebită, de fluture, aceasta conferindu-i avantajul de a avea un istm îngust din care poţi admira marea în ambele părţi şi totodată un ţărm mai lung decât al altor insule similare ca dimensiuni. Casele albe înghesuite pe pantele de la poalele castelului veneţian, şirul de mori de vânt care se conturează aproape ireal pe fundalul albastrului de cleştar al cerului, îi conferă un aspect apropiat de cel al Cicladelor. Pe coasta de vest a insulei, la Aggios Ioannis, se ridică ruinele unui castel bizantin şi o cascadă. La extremitatea nordică a “aripii de fluture” se află peştera Drakospilia, accesibilă doar cu barca.

Symi1SYMI este o insulă mică, cu un singur oraş principal şi câteva sate răspândite. Este de necrezut că această insulă a avut cândva mai mulţi locuitori decât Rhodosul. În perioada sa de glorie dintre sec. XVII-lea şi al XIX-lea, insula prospera în special datorită pescuitului de bureţi şi a construcţiilor de nave, adăpostind nu mai puţin de 30,000 locuitori. Astăzi au rămas mai puţin de a zecea parte dintre aceştia. În golful Panormitis din extremitatea sudică a insulei se află Mânâstirea Moni Taxiarchis Michail Panormitis datând din sec. al XVIII-lea. Aici se găseşte o icoană a Arhanghelului Mihail, protectorul insulei Symi şi al marinarilor, la care mulţi navigatori greci vin în pelerinaj pentru a-i mulţumi sfântului Mihail pentru călătoriile pe mare încheiate cu bine.

 

Karpathos3KARPATHOS, a treia insulă ca mărime dintre Dodecaneze, este cea mai tradiţionalistă dintre toate, un fel de “insulă secretă”.

Aici veţi găsi sate de munte nealterate de industria turismului, în special datorită faptului că sunt greu accesibile. Un exemplu în acest sens este satul Olimpios din nordul insulei, întemeiat în sec. al XV-lea, a cărui existenţă a fost petrecută în izolare aproape completă faţă de restul insulei, şi asta pentru că singura cale de acces era pe mare, până la cel mai apropiat loc de acostare din satul Diafani, apoi pe jos, pe un drum lung şi abrupt care urca până la 600 m înălţime unde se află Olimpios.

Karpathos2Aici poţi încă întâlni localnici în costume populare şi obiecte tradiţionale confecţionate cu măiestrie, pentru că aici tradiţia domină la tot pasul.

 

Plajele superbe şi cadrele naturale excepţionale compensează lipsa unor obiective turistice majore şi completează peisajul insulei făcând din aceasta insula ideală pentru o vacanţă liniştită.

 

Reclame