Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Insulele IoniceInsulele Ionice sunt compuse din şapte insule principale aflate în apropierea coastelor occidentale ale Greciei.

 

Sunt insule predominant muntoase, cu climat blând şi relativ umed, motiv pentru care vegetaţia este abundentă şi solul fertil.

 

corfu7CORFU, cea mai nordică dintre insulele Ionice şi a doua ca mărime, se bucură de un farmec nonconformist şi de un melanj de culturi, arhitecturi şi obiceiuri, în special datorită istoriei şi poziţionării ei.

 

Fiind situată în apropierea Italiei şi a Albaniei, insula a primit influenţe diverse de-a lungul anilor, cele veneţiene, britanice şi franţuzeşti fiind de-a dreptul evidente.

 
corfu8Conform mitologiei greceşti, Corfu este locul în care Poseidon a adus-o pe frumoasa nimfă Korkyra, fiica zeului Asopus.

 

Deşi insula este cunoscută sub numele de Corfu pretutindeni în lume, grecii îi spun Kerkyra, după numele nimfei rostit în dialectul doric. Numele Corfu este versiunea italiană a cuvântului Koryphai din greaca veche, care înseamnă “dealurile” şi care se referă la cele două vârfuri mai înalte din oraşul Corfu, unde au fost ridicate Vechea şi Noua Fortăreaţă.

 
În “Odiseea” lui Homer, Corfu este insula unde Ulise (Odiseu) o întâlneşte pe Nausica, fiica regelui Alkinoos. Ulise este dus la palatul fenician şi după ce îşi dezvăluie identitatea regelui Alkinoos, îi este oferită o corabie care să îl ducă în Itaca. În timpul călătoriei însă, zeul mărilor, Poseidon, transformă corabia într-o stâncă.

 
Corfu1Natura a fost generoasă cu insula care este un paradis plin de plantaţii de portocali, lămâi şi măslini. Scăldată de apa foarte sărată a Mării Ionice, binecuvântată cu mai mult de 250 de zile însorite pe an, insula Corfu se remarcă prin vegetaţie luxuriantă şi un lanţ muntos care îi conferă un farmec aparte.

 

Plajele din nord-vest sunt faimoase pentru apa foarte limpede, prundişul colorat şi vilele de lux. Cele din nord atrag iubitorii de natură, în timp ce plajele din sud-est sunt potrivite pentru vacanţele cu familia, datorită apei mai puţin adânci şi a zonelor umbroase. Vestul şi nord-vestul insulei încântă prin plaje nisipoase şi peisaje stâncoase care îţi taie răsuflarea. Coasta de sud se bucură de nisip auriu şi apă de culoarea smaraldului.

 
corfu5Oraşul Corfu, capitala insulei, mai este cunoscut şi drept Kastropolis (Oraşul Castelelor, datorită celor 3 castele care sunt ridicate aici) şi face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

 

O combinaţie interesantă şi ciudată totodată între arhitectura veneţiană şi cea neoclasică (britanică), oraşul are o splendoare romantică ruptă parcă dintr-un roman de capă şi spadă.

 

 

 

corfu3În insula Corfu se află şi Palatul Achilleion, construit de Elisabeta a Bavariei (1837-1898), soţia împăratului austro-ungariei Franz Iosef I, cunoscută în istorie drept împărăteasa Sisi.

Aceasta a fost marcată de moartea tragică a singurului ei fiu, Rudolf, şi a dispus construirea acestui palat în 1890, la sugestia consulului austriac Alexander von Watzberg, pentru a se retrage pentru o vreme din viaţa publică şi a se reculege. Fiind fascinată de cultura şi istoria greacă, palatul a fost construit având ca sursă de inspiraţie tema eroului mitologic Ahile. Situate la înălţime, grădinile palatului oferă o privelişte pitorească asupra mării Ionice şi asupra văilor din împrejurimi.

 

***

Paxos2PAXI (PAXOS) aflată la doar 11 km sud de Corfu, este o insulă mică de doar 8 km lungime şi 3 km lăţime. Are aproximativ 3000 de locuitori concentraţi în doar 3 sate şi câteva aşezări răzleţe, într-o singură zi putând fi străbătută în întregime, la pas.

 

Simbolul insulei este tridentul: Poseidon, zeul mărilor, căutând un loc în care să o ascundă pe iubita sa Amphitrita, a creat Paxi lovind marea cu tridentul său.

 

Pentru că mare parte din resursele de hrană sunt aduse din Corfu, insula nu este una ieftină. Alături de uleiul obţinut din măslinele de Kalamata din Pelopones, despre Paxi se spune că produce cel mai bun ulei de măsline din întreaga Grecie. Majoritatea turiştilor sunt aduşi în croaziere din insula Corfu.

 

***

Antipaxos2ANDIPAXI (ANTIPAXOS) este doar un minuscul punct pe hartă, la sud de Paxi. Pe cei 5 km pătraţi, insula găzduieşte doar câteva zeci de locuitori. Nu există magazine, doar câteva taverne mici în apropierea celor 3 plaje care se umplu vara cu turişti veniţi din Corfu şi Paxi în croaziere de o zi.

 

***

Lefkada2LEFKADA, cu o lungime de 35 km şi o lăţime de 15 km, este a 4a insulă ca dimensiune din marea Ionică şi este legată de continent printr-un dig rutier şi un pod.

Până în sec VI-lea î.Hr a fost unită de continent. Locuitorii au săpat un canal lat de 20 m care să uşureze deplasarea navelor de-a lungul coastei de vest a Greciei, canal care există şi astăzi traversat de o şosea cu pod mobil care se ridică o dată pe oră, pentru a permite trecerea ambarcaţiunilor.

 
Lefkada1Contrastul între verdele naturii şi albastrul apei este parcă mai evident ca oriunde, poate şi pentru că aici apa are într-adevăr culori de vis. Plajele sunt în majoritatea lor cu pietricele albe, intrarea în apă fiind destul de bruscă, astfel că după numai câţiva metrii devine deja adâncă. Acest neajuns frustrant pentru cei care nu ştiu să înoate este însă compensat de frumuseţea peisajului. Partea estică a insulei este plină de staţiuni, însă este mai puţin spectaculoasă din punct de vedere natural. Vestul însă, mult mai sălbatic, găzduieşte şi cele mai bune plaje.

 

Marea are o culoare ireală iar plajele privite din depărtare sau de pe înălţimi, sunt cu adevărat spectaculoase. Porto Katsiki este una dintre cele mai renumite.

Plaja Egremni, una din plajele celebre ale insulei, a fost în totalitate distrusă de cutremurul de pământ care a avut loc în luna noiembrie 2015.

 

***

Ithaca1ITACA (ITHACA) este, conform “Odiseei” lui Homer, patria lui Ulise (Odiseu) şi ţinta lungii lui călătorii către casă. Este un simbol al întoarcerii la origini dar şi al unui obiectiv mult visat, împlinit cu preţul perseverenţei şi al sacrificiului.

 

La prima vedere, insula pare stearpă şi respingătoare, cu dealuri înalte şi stâncoase învăluite în ceaţă. Ambarcaţiunile acostează zilnic iar fiecare sosire este un eveniment în sine. Intrarea în oraşul Itaha este specială, întrucât vasul pătrunde în portul cochet, asemănător unui fiord, trecând pe lângă ruinele a două fortăreţe care străjuiesc intrarea în port, şi pe lângă mica şi frumoasa insulă Lazaretto. Aceasta din urmă a fost transformată de veneţieni în staţie de carantină în 1668, apoi a fost folosită drept închisoare. Astăzi găzduieşte doar o capelă de mici dimensiuni.

Insula profită de pe urma faimei sale date de Homer şi chiar dacă nu au fost descoperite vestigii care să demonstreze existenţa unui palat al lui Odiseu, există locuri precum Peştera Nimfelor sau fântâna Arethusa strâns legate de legendă.

 

***
Kefalonia2KEFALONIA este cea mai mare dintre insulele Ionice (781 km pătraţi). Este o insulă muntoasă şi mai puţin comercială, astfel că infrastructura este mai puţin dezvoltată comparativ cu cea a altor insule greceşti populare.

Insula a devenit cunoscută după ecranizarea romanului lui Louis de BernieresMandolina Căpitanului Corelli” (1994).

Din păcate, întreaga insulă a fost serios afectată de cutremurul din 1953 şi foarte puţine dintre clădiri au supravieţuit, majoritatea aflate în orăşelul Fiskardo, din nordul insulei. Din acest motiv insula nu se poate lăuda cu oraşe deosebite din punct de vedere architectural acest neajuns fiind însă compensat de frumuseţi naturale şi obiective turistice care atrag anual turişti din întreaga lume.

 

Kefalonia1Printre cele mai cunoscute sunt Peştera Drogarati şi Peştera Melissani, locul în care se află un lac sărat subteran luminat feeric de razele soarelui prin tavanul prăbuşit al peşterii.

 

mirtos kefaloniaPlaja Mirtos aflată pe coasta vestică a insulei este una dintre cele mai fotografiate plaje din insulele Ionice. Albastrul lăptos al apei frământate de valuri înspumate, verdele vegetaţiei, lumina care cade într-un anumit fel, drumul îngust şi meandrat, pe alocuri fără parapeţi, care coboară şerpuind către plajă, toate contribuie la conturarea unui peisaj spectaculos surprins de aparatele de fotografiat ale turiştilor de pretutindeni rămaşi muţi de uimire în faţa spectacolului naturii.

 
biserica cu serpi kefaloniaCa o curiozitate, în Kefalonia se află aşa numita “Biserică cu Şerpi”. În fiecare an, în luna august, în perioada în care creştinii prăznuiesc Schimbarea la faţă (6 aug) şi Adormirea Maicii Domnului (15 aug), un număr mare de şerpi cu cruce pe cap apar în jurul bisericii şi a clopotniţei din localitatea Markopoulo.

Aceştia intră în biserică în timpul slujbei, manifestând o blândeţe deosebită faţă de creştinii din interior. Există o emoţie generală legată de apariţia lor, şi asta nu pentru că ar fi vreun potenţial pericol, pentru că şerpii sunt inofensivi, ci pentru că, dacă aceştia nu vor apărea în perioada amintită, ceva rău se va întâmpla în regiune. Singurii ani în care şerpii nu au apărut au fost 1940 şi 1953, iar în acei ani au avut loc războaie şi calamităţi naturale.

 

***

Zakynthos5ZAKINTHOS (ZANTE) este principala insulă în care cuibăreşte caretta caretta, cunoscută şi ca ţestoasa-verde-de-mare. Autorităţile au luat măsuri pentru protejarea ţestoaselor, pe insulă existând zone întinse de plajă pe care turiştii nu au acces.

 

Capitala insulei, oraşul Zakinthos, aproape că a fost şters de pe faţa pământului în urma cutremurului din 1953, dar a fost reconstruit încercându-se recrearea stilului său original. Cea mai îndrăgită staţiune este Laganas, cu viaţă bogată de noapte, cluburi, baruri şi unităţi de cazare pentru toate gusturile.

 

Zakinthos1Insula are plaje recunoscute pentru nisipul fin şi intrarea lină în apă, fiind ideale pentru familiile cu copii mici. Chiar dacă pe majoritatea plajelor culorile mării nu sunt atât de spectaculoase ca în Lefkada sau Kefalonia, ţărmul nisipos şi apa caldă, limpede şi plăcută compensează.

 

zakinthos2 Cea mai renumită plajă, Navagio, este şi excepţia insulei: aici apa este de un albastru transparent, ireal, hipnotic. Străjuit de stânci albe uriaşe, golful care ascunde plaja pare un colţ de rai izolat, cu aspect nepământean. Plaja cu pietricele rotunjite, nu este accesibilă de pe uscat; o poţi admira de sus, de pe stânci, dintr-un loc de belvedere al unui balcon suspendat, însă dacă vrei să te scalzi în apele ei învolburate, ai nevoie de o ambarcaţiune.

zakinthos4Şi pentru a spori misterul şi măreţia spectacolului oferit de natură, epava unui vas ce zace în mijlocul plajei, întregeşte imaginea ireală a locului. Aparţine vasului scoţian Panagiotis, navă celebră a contrabandiştilor de ţigări şi a mafioţilor italieni, care ar fi eşuat în timp ce era urmărit de paza de coastă din Grecia, ulterior echipajul dispărând fără urmă. Există şi alte versiuni ale poveştii, culminând chiar cu varianta în care ministrul turismului grec din anii ’80 ar fi dat ordin ca epava să fie depusă pe această plajă, pentru a-i spori faima şi a atrage cât mai mulţi turişti.

Indiferent care ar fi adevărul, plaja epavei este o adevărată minune a naturii care merită văzută cel puţin o dată în viaţă.

Reclame