Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


condimentsCondimentele sunt utilizate de secole, nu numai pentru savoare, ci şi pentru proprietăţile lor asupra organismului uman.

 

Nefolosite corespunzător însă, pot avea efecte nedorite.

 

Iată câteva dintre secretele şi curiozităţile mirodeniilor:

 

 

nucsoara Nucşoara era considerată în sec. XVII un leac miraculos împotriva ciumei, boală care, numai în Londra acelor vremuri, a curmat peste 35.000 de vieţi omeneşti. Nucşoara este un euforizant puternic în anumite doze. Se poate transforma într-un drog halocinogen în doze foarte mari, cu acţiune mai intensă ca a morfinei. Uleiul esenţial de nucşoară nu trebuie ingerat. Extern, trebuie folosit cu măsură deoarece poate irita pielea.

***
uscare Condimente precum coriandru, mărar, pătrunjel, tarhon, usturoi sălbatic, curry şi lemongrass îşi pierd parţial sau total aroma prin uscare.

Altele, precum oregano, cimbru, rozmarin, îşi intensifică aroma prin uscare.

 

***

ceapa Efectul de ochi în lacrimi resimţit la tocarea cepei, poate fi diminuat prin plasarea în apropiere a unei lumânări aprinse.

 

 

 

***
cimbruSupranumit şi “iarba fericirii”, cimbrul stimulează agresivitatea bărbaţilor, având efect tonic şi excitant.

Infuzia de cimbru, sub formă de gargară, poate fi utilă în amigdalite, faringite, laringite.

 

***
scortisoara Florile arborelui de scorţişoară au de fapt un miros dezagreabil.

Scoarţa şi frunzele sunt puternic aromate.

 

 

***
busuioc Ghivecele cu busuioc plasate la fereastră, alungă ţânţarii şi muştele.

Busuiocul nu se administrează copiilor mici.

Femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să evite dozele medicinale de busuioc.

***
cardamon Pentru a scăpa de mirosul de usturoi sau alcool, cardamonul este o soluţie cu rezultate foarte bune.

Imediat dupa zdrobirea boabelor în dinţi, mirosurile neplăcute dispar.

 

 

***
coriandru Coriandrul are proprietăţi antiseptice, bactericide, vermifuge şi antiinflamatorii, fiind indicat în combaterea infecţiilor digestive, a parazitozelor intestinale precum şi în vindecarea rănilor. Este un detoxifiant natural care înlătură metalele grele din organism.

În formă proaspătă conţine vitaminele A şi C, in timp ce seminţele de coriandru conţin fibre, mangan şi fier.

***
cuisoare Arborele de cuişoare este veşnic verde şi poate atinge înălţimi de pănă la 14 metri. Creşte în climat tropical, ideal în vecinătatea mării.

Cuişoarele se culeg manual, înainte ca bobocii să se deschidă, apoi sunt uscate pe rogojini de palmier.

 

***
curcuma Culoarea galbenă a Curcumei (Turmeric) nu rezistă la lumină, ci păleşte după aproximativ o oră de expunere la soare.

Sursă excelentă de fier, mangan, vitamina B6, fibre şi potasiu, curcuma e eficientă în profilaxia cancerului, bolii Alyheimer, a bolilor hepatice, precum şi în afecţiuni digestive.

 

***
fistic Fisticul conţine proteine, lipide (62%), carbohidraţi, minerale de calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitaminele A şi C. Consumul de fistic previne bolile cardiovasculare, protejează celulele nervoase, reduce riscul de Parkinson, contribuie la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează activitatea muşchilor, tratează arsurile gastrice & ulcerul gastric. Are efect anticancerigen, scade nivelul glicemiei, reglează hipertensiunea arterială.

***
ghimbir Ghimbirul calmează durerile abdominale, inflamaţiile gâtului, e recomandat în răguşeală, nas înfundat, dureri de cap sau tuse.

Ameliorează starea de greaţă şi vomă, tratează indigestia, balonarea, bronşita.

 

***
hasmatuchi Frunzele de hasmaţuchi îşi pierd aroma atunci când sunt uscate în mod natural. O alternativă care păstrează mai bine aromele, este uscarea rapidă într-un cuptor. Se spune că seminţe de hasmaţucki au fost găsite şi în mormântul lui Tutankamon. Este eficient în afecţiuni oculare, în combaterea ridurilor, faringite, stomatite, abcese şi ulcere bucale.

 

***
lemn dulce Lemnul dulce nu trebuie consumat de către femeile însărcinate sau de către persoanele care suferă de hipertensiune, probleme cardiace sau afecţiuni hepatice sau renale.

 

Este util însă inflamaţiilor gingiilor şi în afecţiuni dermatologice (psoriazis, eczeme) sau infecţii respiratorii.

 

***
mac Opiul (drogul) se prepară din capsulele necoapte ale florii de mac.

 

În scop terapeutic se culeg petalele care au efect emolient, antispastic, calmant al tusei, sedativ.

 

***
marar Mărarul conţine în mod natural nivel ridicat de sare. De aceea, nu este recomandat persoanelor care au de urmat un regim hiposodat strict. Este recomandat in regimurile pentru slăbit, având calitatea de a aplatiza abdomenul.

 

***
oregano Oregano rezistă bine tratamentelor termice, putând fi adăugat în preparate la începutul gătitului. Conţine fibre, fier, mangan, vitamina E şi K, calciu, acizi graşi omega, triptofan, antioxidanţi. Tratează afecţiuni ale tractului respirator, tulburări gastrointestinale şi ale tractului urinar, crampe menstruale. Este deasemeni utilizat în răceală, dureri musculare, acnee, mătreaţă, bronşită, dureri de dinţi, balonări, dureri de cap, boli de inimă, alergii, paraziţi intestinali, dureri de urechi, oboseală.

***
sofran Şofranul este cel mai scump condiment din lume, cunoscut şi sub denumirea de “aurul roşu”, singurul condiment comparabil ca preţ fiind trufele. Un preţ de sub 4 euro/gram într-o ţară neproducătoare, este suspect de ieftin.

 

***
telina Ţelina nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, datorită conţinutului de hormoni, nici celor care suferă de afecţiuni renale sau alergicilor la morcov sau păpădie. Ţelina interacţionează cu unele medicamente: levotiroxina (folosită în hipotiroidie), fotosensibilizante sau sedative.

 

Bibliografie: „Condimentele- Sănătate şi savoare”, Editura Lider.

Anunțuri