Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , ,


IMG_2091Ce ne face să ne uităm la TV?

 

Întrebarea m-a plesnit spontan, în timp ce butonam telecomanda, încercând să gestionez avalanşa de informaţii de interes naţional, care mi-a îmbogăţit semnificativ cultura generală în ultimile 20 de minute:

Israela şi Liviu sunt în pragul divorţului. Carmen Minune a făcut o schimbare senzaţională de look. Nicoleta Luciu a scăpat de celulită. Loredana Chivu circulă cu metroul. O tânără beată şi-a făcut nevoile în public. Nicoleta Guţă s-a împăcat cu tatăl ei. Cât a lăsat Reghe şpagă unui parcangiu. Wow! Senzaţional! Şocant! Halucinant! Exclusiv!

 

Specialiştii spun că atunci când ne uităm la TV, activitatea cerebrală se mută din emisfera stângă (a raţiunii) în cea dreaptă (a sentimentelor şi emoţiilor). Organismul eliberează substanţe chimice care ne crează o stare de bine, suprastimulând anumite zone din creier, astfel că pe termen lung se instaurează dependenţa. Cu condiţia să te intereseze şi să te încânte subiectul, aş adăuga eu.

 

Desigur, poţi fi un sociopsiholog sau un iubitor de oameni interesat profund de viaţa lor, caz în care să urmăreşti de ce şi-a dat tânăra pantalonii jos pe un pod intens circulat. Sau care e cel mai mare secret al Israelei. Sau un admirator înfocat interesat pe ce rută foloseşte asistenta TV metroul.

Vei fi inundat de un val de emoţii dacă subiectul te interesează şi îţi satisface curiozitatea şi nevoia de cunoaştere.

 

Dacă însă e duminică seara, butonezi telecomanda, te întrebi dacă nu cumva ai emisferele cerebrale inversate şi realizezi brusc că te interesează mai mult ce fac animalele decât ce fac oamenii, poţi afla, de exemplu, de ce dansează şerpii. Sau care e cea mai mică rasă de pisică din lume. Sau cum se orientează liliecii. Sau unde ai putea  admira, în Bucureşti, în habitatul natural, vulpi, dihori, nevăstuici şi mai ales vidre!

Să detaliez.

 

Şerpii, în special cobrele, par că răspund la muzică si se unduiesc in ritmul ei. Sunt emblematice imaginile cu îmblânzitori de şerpi care cântă la flaut în timp ce reptilele par că execută un dans lasciv, ondulându-se în ritmul suav al muzicii. Realitatea este că şerpii sunt surzi. Ei nu aud nici muzica, nici vreun alt zgomot. Ei simt doar vibraţiile şi răspund la ele. Aşa zisul dans nu este nici o virtute specială a exemplarului, nici rezultatul unui curs de dresaj. Ci doar o caracteristică a speciei.

 

Singapura este declarată oficial cea mai mică rasă de pisică domestică din lume. Este şi o rasă foarte rară: există doar aproximativ 5.000 de exemplare pe glob. România a înregistrat recent în Federaţia Felină Internaţională 50 de exemplare de Singapura, obţinând recunoaşterea rasei cu unanimitate de voturi.

 

Prima generaţie de pui de pisică Bengaleză a fost obţinută accidental: câţiva pui de leopard Asiatic s-au împerecheat cu pisici domestice. Adica le-au violat, in limbaj de TV de senzaţie. 🙂

 

Liliecii cunosc geografia mai bine decât oamenii. Au o “memorie spaţială” iar ultrasunetele îi ajută să distingă suprafeţele. Asemeni delfinilor, ei  se orientează cu ajutorul ecolocaţiei. Emit un sunet, după care interpretează “datele” şi anume poziţia lor faţă de un obstacol, mărimea sau distanţa până la acesta.

 

Delta Văcăreştiului, situată în sectorul  4 al capitalei, între hotelul Rin, mall-ul Sun Plaza şi şoseaua Văcăreşti, adăposteşte un adevărat ecosistem natural: circa 90 specii de animale, printre care păsări: ulii, fazani, raţe sălbatice, stârc pitic, buhai de baltă, mierlă; mamifere: vulpi, bizami, dihori, nevăstuici, vidre;  peşti şi amfibieni. Multe specii protejate.

 

De unde poţi afla toate astea?  De la TV. De la Digi Animal World din emisiunea Digi Animal Club, difuzată în fiecare duminică de la ora 20:30. Este o incursiune săptămânală în lumea fascinantă a necuvântătoarelor, alături de Bogdan Uritescu, realizată de o manieră amuzantă şi lejeră, în cadrul căreia vei descoperi specii exotice, stăpâni şi crescători de animale excentrici, rase noi şi informaţii proaspete direct de la sursă.

 

Ediţia acestei săptămâni: despre vijla maghiară, unul dintre cei mai iubiţi câini de companie. Cei interesati vor afla toate detaliile de la Olimpia Iliescu, stăpâna unui astfel de exemplar, duminica, 3 aprilie, de la 20:30, la Digi Animal Club.

 

Un altfel de talk show. Cu un altfel de wow: nu (neapărat) de formă, ci (mai ales) de conţinut.

 

Reclame