Etichete

, , , , , , , , , , , , ,


transalpina2Călătoria este în ADN-ul nostru.

Este o experienţă pe care fiecare o trăieşte de o manieră personală. Înseamnă, după caz, autocunoaştere, introspecţie, emoţie, confort, răsfăţ, aventură, descoperire, revelaţie.

Hoinarmitza călătoreşte mult şi împarte cu voi. Mai puţin trăirea, şi mai mult informaţia. Pentru că trăirea e unică, personală şi conjuncturală. De aceea nu va descrie emoţii sau peisaje, ci trasee, ponturi şi informaţii utile, de o manieră cât mai obiectivă. Pentru a vă ajuta să aveţi propria trăire şi revelaţie.

Astăzi, TRANSALPINA.

 

transalpinaINFO: TRANSALPINA este cel mai înalt drum rutier atât din România, cât şi din întregul lanţ al munţilor Carpaţi , străbate 4 judeţe şi are o lungime de 141 km.

 

 

traseuVARIANTA TRASEU (din Bucureşti):  Bucureşti  – 117 km –  Piteşti – 62 km – Râmnicu Vâlcea – 42 km – Horezu – 36 km – TRANSALPINA (Novaci – 18 km – Rânca – 30 km – Obârşia Lotrului – 25 km – Lac Oaşa – 34 km – Dobra – 34 km – Sălişte) – 20 km – Sibiu – 7 km – Şelimbăr  – 14 km – Tălmaciu – 64 km – Călimăneşti – 18 km – Râmnicu Vâlcea – 62 km –  Piteşti – 117 km –  Bucureşti.

DISTANTA TRASEU: 700 km.

TIMP ALOCAT: 1zi sau 2 zile (recomandat)

 

PONTURI:

 • raliu_transalpina_2016Verifică înainte de plecare la Dispeceratul de Drumuri Naţionale (tel: 021- 9360/ 021- 254-3333/ tel verde: 0800-800-301/ 0800-800-307) că traseul este deschis şi practicabil. Din cauza condiţiilor atmosferice, traseul nu este deschis tot timpul anului şi nu are date fixe la care circulaţia se restricţionează. Între Rânca şi Obârşia Lotrului, circulaţia se desfăşoară cu restricţii de tonaj (<3,5 t), de viteză (max 30 km/h) şi de oră (07:00 – 20:00). Mai mult, pe porţiunea de drum Novaci – Rânca, se organizează uneori competiţii sportive care impun închiderea temporară a sectorului de drum aferent.

 

 • 16 TRANSALPINA este o opţiune de stare, nu de bifare. Este de dorit să o parcurgi relaxat, să faci opriri frecvente, oriunde peisajul îţi încântă ochiul şi drumul permite, să te bucuri de natură, să experimentezi, să descoperi. Să zăboveşti cât doreşti şi simţi. De aceea, recomand varianta de cel puţin 2 zile alocate traseului.

 

 • curbeVerifică starea maşinii înainte de a pleca la drum. TRANSALPINA este un traseu pe cât de frumos, pe atât de solicitant, cu curbe strânse, pante abrupte şi lunecoase, suişuri şi coborâşuri consecutive.

 

 • 3Cea mai spectaculoasă porţiune este cea dintre Rânca şi Obârşia Lotrului. Aici se află şi Pasul Urdele (2145 m), cel mai înalt punct de pe traseu. Vremea se poate schimba brusc de la un moment la altul, de la soare strălucitor, la ceaţă deasă, vânt pătrunzător sau ploaie torenţială. Este foarte posibil să fiţi nevoiţi să căutaţi un loc în care să opriţi şi să aşteptaţi ca vremea să îşi revină pentru a avea din nou condiţii favorabile de vizibilitate. De aceea, luaţi în calcul neprevăzutul, nu porniţi la drum grăbiţi sau constrânşi de ore la care să trebuiască să ajungeţi într-un anumit punct de pe traseu, parcurgeţi această porţiune de drum pe timp de zi, cu atât mai mult cu cât aveţi nevoie de lumină pentru a realiza fotografii deosebite. Şi vă garantez că vor fi spectaculoase.

 

 • 10Drumul este bun , nu ai de ce te îngrijora, indiferent ce maşină conduci. Singura porţiune mai accidentată şi mai îngustă este sectorul de drum Dobra – Sălişte, căreia vei fi nevoit să îi aloci mai mult timp. Este de preferat să eviţi să conduci noaptea în această zonă.

 

 • 2Studiază temperaturile şi ia în bagaj haine potrivite. În luna iulie, de exemplu, temperatura la pasul Urdele era cu aproximativ 20 grade C sub temperatura din staţiunile de pe traseu. Păstrează cu tine în maşină o jachetă cu glugă, pentru că altfel vei tremura voiniceşte şi nu îţi va mai arde să faci poze şi filmări exact în locurile şi în momentele cele mai spectaculoase.

 

 • 7Unde şi cum mănânci este doar o chestiune de preferinţă, opţiune personală, buget şi timing. Este recomandat să pleci la drum din Bucureşti la prima oră (06:00- 07:00 a.m.) pentru a evita aglomeraţia şi căldura pe timp de vară, dar şi pentru a avea o zi întreagă înainte. Dacă nu eşti genul care serveşte micul dejun la prima oră, ia cu tine sandvişuri şi finger food, pentru că pe traseu nu sunt foarte multe locuri în care să serveşti masa.
 • IMG_5487Poţi face un picnic pe TRANSALPINA (caz în care te rog să fi discret şi ecologist) sau poţi opta pentru un prânz la restaurantele şi pensiunile de pe traseu, însă ţine cont că opţiunile nu sunt atât de variate. Există şi locaţii care au dotări şi grătare proprii pe care le pun la dispoziţia turiştilor pentru a-şi prepara hrana adusă la pachet.

 

 • 11Nu e desăvârşită experienţa TRANSALPINEI dacă nu faci un popas în satul Jina din Mărginimea Sibiului, localitate ajunsă celebră după seria de reclame Vodafone cu Ghiţă ciobanul. Toată lumea din zonă îl cunoaşte pe Ghiţă Dănuleţiu, primul cioban ajuns faimos în industria publicităţii din România: este un tânăr de 31 de ani din Jina, căsătorit, tatăl unei fetiţe de 3 ani. Familist convins, Ghiţă este o mică vedetă locală, autentic şi pitoresc, dar în acelaşi timp informat şi conectat la tehnica modernă, celebru dealtfel în zonă şi înainte de spotul TV care l-a propulsat. Din Jina puteţi cumpăra renumita brânză de Sibiu, direct de la sursă.

 

 • 13Ia în calcul neprevăzutul. Fii flexibil, relaxat, gata oricând să te adaptezi. Deşi am plecat de acasă cu un plan aproximativ, l-am schimbat pe loc de 3 ori de-a lungul traseului.

 

 

 

CAZARE:

IMG_5488Dacă optezi pentru varianta în care aloci cel puţin 2 zile plimbării, există alternativa cazării în Sibiu, pentru cei care preferă o seară urbană, sau a unei cazări pe traseu. În acest ultim caz, recomand să evitaţi staţiunea Rânca, şi să alegeţi o cabană/pensiune în mijlocul naturii (în foto, vedere de la pensiunea Gura Curpătului, recomandată mai jos)

 

Recomandări:

 • popasul-regelui-cazare-transalpinaHotel Popasul Regelui– sat Tau Bistra, pentru cei care nu au constrângeri financiare (preţuri de recepţie de la 170 RON/ cam dublă/noapte, 220 RON/cam triplă/noapte, până la 280 RON/camera regală 4 pers/noapte, cu mic dejun inclus).

 

 • cabana gura curpatuluiPesiunile din zona Lac Oaşa, amplasate în mijlocul naturii, între versanţi muntoşi şi pârâiaşe cu ape repezi de cristal – Pensiunea Gura Curpătului, aflată chiar în coada barajului Oaşa, pentru cei care doresc o cazare ieftină, rustică, pun preţ mai mult pe natură, peisaj & aer tare şi mai puţin pe confort şi condiţii de lux. Priveliştea reconfortantă, susurul pârăului din proximitate şi aerul puternic ozonat, fac din loc un nepreţuit colţ rupt de lume. Aici preţurile încep de la 30 RON/pers/noapte loc în cameră cu 3 sau 4 paturi şi 35 RON/pers/noapte în cameră dublă.

 

DE VIZITAT:

 

 • 05-horezu-atelierul-pietraruHorezu – Zona Horezu este cunoscută ca un vechi centru etnografic şi de ceramică populară. Ceramica de Horezu este realizată folosind mijloace tradiţionale: roata olarului, cuptoare orizontale pe lemne, obiecte de finisat tradiţionale. Merită să vă opriţi la unul din atelierele de ceramică, cu punct de vânzare, de pe şoseaua principală, unde puteţi negocia preţurile direct cu meşterii olari.
 • muzeul trovantilorMuzeul Trovanţilor” situat la 8 km de Horezu, declarat monument UNESCO, în satul Costeşti, desfăşoară sub cerul liber, pe văi şi dealuri, stranii formatiuni  denumite şi „pietrele care cresc”, de la dimensiuni de câţiva milimetri până la 6-8 metri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • vidraLacul şi Barajul Vidra, pe râul Lotru, în Cheile Vidra, pe drumul de la Obârşia Lotrului spre Voineasa, la aproximativ 13 km de Obârşia Lotrului şi la 30 Km amonte de staţiunea

 

 

ÎNTR-UN CUVÂNT: ÎNCÂNTARE

***

Mai multe informaţii:

***

Mai multe foto:

1

 

 

 

 

 

459

14

 

12

Reclame