Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


barcaCând trăieşti în a 13a ţară ca mărime din Europa, respectiv a 10a ca număr de locuitori, şi ai sub nasul tău a 2a ca mărime şi cea mai bine conservată dintre deltele europene, e de neconceput să nu o vizitezi.

 

Chiar dacă, în acelaşi timp, vorbim de ţara aflată pe penultimul loc în Europa, după Bulgaria, în ceea ce priveşte reţeaua de autostrăzi, nivelul salariilor şi riscul de sărăcie sau excluziune socială a populaţiei.

 

pasariINFODelta Dunării este un imens muzeu al biodiversităţii, prin varietatea impresionantă a habitatului şi formelor de viaţă pe care le găzduieşte. Un ţinut exotic care reuneşte toate speciile vegetal-lacustre ale Europei, în care trăiesc peste 1830 de specii de plante, peste 2440 specii de insecte, 91 specii de moluşte, 11 specii de reptile, 10 de amfibieni, 320 specii de păsări, 44 specii de mamifere şi mai mult de 133 specii de peşti, multe dintre ele fiind declarate specii unice şi monumente ale naturii.

Găsiţi informaţii despre Delta Dunării aici.

 

hartaVARIANTĂ TRASEU (din Bucureşti):

Bucureşti – 226 Km – Constanţa – 89 Km – Babadag – 62 Km – Dunăvăţul de Jos şi retur

Dunăvăţul de Jos aparţine de comuna Murighiol şi este punctul cel mai îndepărtat  din Deltă în care poţi ajunge cu maşina, aflându-se la 45 km faţă de Tulcea. Din acest punct, poţi vizita Delta doar cu ambarcaţiuni.

 

DISTANŢA TRASEU:  Bucureşti – Dunăvăţul de Jos – 377 Km

 

TIMP ALOCAT: minim 2 zile

 

PONTURI:

 • DRUM. Poţi scurta traseul dacă ieşi de pe autostrada A2 la Cernavodă, mergi pe drumul vechi către Constanţa prin Ştefan cel Mare- Făclia- Medgidia, apoi faci stânga către Ovidiu- Lumina-Cogealac-Babadag.

***

 • PERMISE. Pentru o vizită în Deltă, ai nevoie obligatoriu de următoarele permise:
 1. Permis de acces pentru turişti în Rezervaţia Delta Dunării– 5 lei/pers/zi sau 15 lei/pers/saptămână sau 30 lei/persoană/an. Este gratuit însă pentru copii, elevi, studenţi, pensionari, urmaşii eroilor martiri şi răniţii din revoluţia din ’89. Alegi varianta cea mai convenabilă, în funcţie de cât de mult vei sta în Deltă şi cât de curând vrei să revii.

2. Permis de acces pentru autovehicule în Rezervaţia Delta Dunării – 10 lei/autovehicul/zi sau 100 lei/autovehicul/an. Acest permis nu este necesar dacă intenţionaţi să vă cazaţi la o pensiune şi să nu mai mişcaţi maşina din loc până la plecare. Dacă însă intenţionaţi să mergeţi cu maşina la pescuit, pe canale, diguri, înafara şoselei, în zona rezervaţiei, va trebui să aveţi acest permis.

3. Permis de acces pentru ambarcaţiuni – 100 lei/ambarcaţiune/an sau 20 lei/ambarcaţiune/sejur. Acest permis este necesar dacă deţineţi o ambarcaţiune.

4. Permis de pescuit recreativ/sportiv în rezervaţie – 30 lei/persoană/an; 10 lei/elevi şi studenţi/an;  10 lei/persoane cu handicap uşor sau mediu/an, gratuit /persoane cu handicap major şi gratuit/ pensionari şi veterani de război. Este necesar doar celor care doresc să pescuiască.

Dacă alegi varianta plăţii anuale, ţine cont că este vorba de an calendaristic, deci indiferent de luna în care te afli, permisul pe un an acoperă doar perioada rămasă până la 31 decembrie anul în curs.

 

Permisele se pot achiziţiona de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cu sediul în Tulcea, Strada Portului 34A, în trei feluri, conform datelor furnizate pe websiteul administraţiei:

 • Cu numerar, la caseria ARBDD şi la centrele de informare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
 • Cu numerar sau card bancar la automatele de permise instalate la parterul sediului ARBDD din Tulcea, în miniportul turistic din Jurilovca şi în localitatea Corbu
 • Online, prin aplicaţia de plăţi online pe http://www.ddbra.ro

 

Recomand să vă achiziţionaţi online toate permisele necesare, nu merită să faceţi un drum până la Tulcea la ARBDD câtă vreme, cu toate că pe website se precizează că poţi achita la caserie, singura variantă oferită la faţa locului este cea prin intermediul celor 2 automate instalate la parter. E de prisos să vă spun că acestea funcţionează greoi, au touch screen depăşit, trebuie să introduci date pentru fiecare permis în parte astfel că pierzi timp preţios la o coadă semnificativă privind exasperat cum cei din faţa ta împung cu degetul în disperare ecranele maşinăriilor. Ferească Dzeu să greşeşti ceva, că trebuie să reiei tot procesul, de la capăt. Funcţionarele de la ARBDD nu vă pot ajuta decât cu cel mult câteva instrucţiuni de butonare.

***

 • BAGAJ. Luaţi obligatoriu în bagaj: apă, haine călduroase, fâşuri şi glugi contra vântului, pălării şi ochelari de soare, autan & soluţii împotriva ţânţarilor, încălţăminte comodă, impermeabilă, eventual din silicon/cauciuc. Să le aveţi pe toate la îndemână, nu lăsate în cameră, în bagaj. Pe barcă este curent, dimineaţa devreme sau seara la apus poţi să clănţăni vertiginos. Alte lucruri utile: baterii externe pentru telefoane mobile, lanterne, pături, medicamente, trusă de prim ajutor, soluţie de protecţie solară, acte, permisele, dovada statutului pentru gratuităţi sau reduceri la permise (talon de pensie pentru pensionari, carnet student pentru studenţi, etc).

***

 • INFORMAŢII. Informaţi-vă în avans şi fiţi pregătiţi cu variante de back-up pentru cazare, bărci, locuri în care poţi servi masa, locuri de pescuit. La faţa locului aţi putea constata că planul de acasă nu se potriveşte cu cel din Deltă iar internetul este foarte posibil să nu vă ajute prea mult.

***

 • PROGRAM. Fără o ambarcaţiune nu poţi vizita Delta Dunării. A te caza la o pensiune, chiar cu iesire directă la canal, a servi masa în foişorul din curte, a face un grătar de peşte, a arunca undiţa de pe ponton, a executa câteva poze şi a asculta poveşti pescăreşti, nu se cheamă că ai fost în Deltă. Dacă eşti adeptul unui asemenea program, nu are rost să baţi atâta drum. Poţi avea o experienţă similară la orice baltă de lângă Bucureşti sau orice canal apropiat de oraşul tău. Dacă ajungi în Deltă, e recomandat să închiriezi barcă şi să vizitezi. Să desăvârşeşti experienţa, în tihnă, fără grabă, temeri sau constrângeri.

***

 • ALEGERI. Dacă eşti genul foarte comod, urăşti praful, vântul, arşiţa şi alte extreme meteorologice, mirosul de mâl şi peşte şi nu eşti neapărat un mare iubitor de natură, Delta Dunării poate să nu fie o experienţă încântătoare. Chiar dacă te vei caza în cel mai de lux complex şi vei închiria cea mai modernă barcă, te vei întoarce dezamăgit că ai cheltuit o avere şi nu te-a impresionat mai nimic. Dacă preferi confortul urban şi vrei doar să admiri flora şi fauna de la adăpostul unei umbreluţe parfumate, mergi la zoo sau la Grădina Botanică. Sau invers, dacă încercând să economiseşti vei alege o cazare neinspirată iar costul bărcilor ţi se va părea prea mare, mai bine stai acasă. Pentru că Delta nu este o destinaţie tocmai ieftină.

***

 • ÎNCHIRIERI AMBARCAŢIUNI. Majoritatea hotelurilor şi pensiunilor oferă şi posibilitatea închirierii unei bărci. Recomand să vă informaţi şi să cereţi toate detaliile necesare în avans. Negociaţi un preţ mai bun pentru ambarcaţiuni în cazul în care pachetul include şi cazare şi agrement. Nu luaţi decizia instinctiv numai în funcţie de criteriul preţ; preţurile ambarcaţiunilor diferă destul de mult, în funcţie de motorizare, capacitate, model, an de fabricaţie, consum, putere, confort, servicii de agrement. Există, de exemplu, şalupe cu motor (capacitate 4-6 turişti/şalupă) care pot fi închiriate pentru plimbare la un tarif de 55 lei/oră de marş/ turist. Pentru pescuit/vânătoare, aceleaşi şalupe percep un tarif unic de 500 lei/zi + costul carburantului. Consumă în medie 20 l carburant/ oră de marş, cu excepţia sporturilor nautice şi pot transporta maxim 6 turişti + barcagiul. Există şi bărci cu motor (3-4 turişti/barcă) ce pot fi închiriate pentru plimbare la un tarif de 35 lei/oră de marş/turist. Pentru pescuit/vânătoare, aceleaşi bărci cu motor percep un tarif unic de 250 lei/ zi + costul carburantului. Acestea consumă în medie 7 litri/oră de marş şi poate transporta maxim 4 turişti + barcagiul. Mai sunt şi bărci pescăreşti, mai ieftine sau variante intermediare, negociate cu localnicii. De exemplu, dacă vrei să mergi la pescuit, poţi agrea varianta în care barcagiul te ia dimineaţă de la hotel/pensiune, te transportă la locul de pescuit, te lasă să pescuieşti cât doreşti şi la ora indicată de tine vine şi te ia. Va calcula consumul la distanţa parcursă dus-întors x 2 drumuri + deranjul lui. Concret, din Dunăvăţul de Jos până pe braţul Sfântu Gheorghe unde poţi încerca o partidă de pescuit, faci aproximativ 30 min cu o barcă motorizată. Toată distracţia pentru max 4-5 persoane te costă în jur de 250- 300 RON.

***

CAZARE:

Dunăvăţul de Jos oferă cazare pentru toate gusturile, pretenţiile şi buzunarele.

Dacă vrei o cazare excelentă, am 2 recomandări:

hotel-new-egretaHotel New Egreta – cu preţuri începând de la 300 LEI/noapte/camera dublă în timpul săptămânii şi 380 lei/noapte/cam dublă în weekend

casa-4-anotimpuri

 

 

Pensiunea 4 Anotimpuri – 240 lei/zi/ cameră dublă (atât în timpul săptămânii cât şi în weekend)

 

 

 

 

Pentru cei cu constrangeri financiare şi pretenţii mai reduse, recomand

Casa Dunavatul de Jos –  80 lei/noapte/ camera dublă

 

ÎNCHIRIERE BĂRCI:

Pensiunea Puf şi Stuf – http://www.puf-stuf.ro/tarife.php

 

DE VIZITAT ÎN DELTA DUNĂRII:

padurea-leteaPădurea Letea – este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră. Se află pe teritoriul comunei C.A. Rosetti, în satul Letea, între braţele Chilia şi Sulina, la aproximativ 23 km nord de Sulina. Este un loc fascinant ce pare rupt din poveşti: cei aproximativ 1000 de cai sălbatici zburdă liberi iar lianele se înlănţuie pe trunchiurile contorsionate ale copacilor seculari, survoalaţi de stoluri de pelicani.

 

padurea-caraormanPădurea Caraorman – o pădure de stejari înalţi de 30 metri, care adăposteşte “stejarul îngenunchiat”, cel mai mare exemplar de stejar din Delta Dunării, în vârstă de 400 de ani şi o circumferinţă de 4 metri. Vei fi impresionat de dunele de nisip unice în ţară, ce ajung până aproape la 10 metri înălţime care, conform unei legende locale, ar ascunde o corabie străveche. În etimologia turcă, caraorman înseamnă pădurea neagră.

 

sulina2Sulina – cel mai estic tărâm românesc, locul unde Dunărea se varsă în mare.  Oraşul are 6 străzi paralele cu Dunarea şi alte 13 artere perpendiculare.

Poţi face plajă şi baie în mare pe o plajă semi-sălbatică.

 

 

razim-sinoeComplexul lagunar Razim- Sinoe, cu lacurile Razim, Goloviţa, Zmeica şi Babadag. Laguna Razim se leagă cu braţul Sfântu Gheorghe prin canalele Dranov şi Dunăvăţ. Unitatea Sinoe este formată din lacurile Sinoe, Nuntaşi şi Tuzla care îşi păstrează legătura cu Marea Neagră printr-un stăvilar. Cele mai cunoscute insule din perimetrul complexului sunt Popina şi Bisericuţa.

 

salba-lacuri-crisan-mila-23Salba de salcuri dintre Crişan, Mila 23 şi Chilia – are un farmec aparte la apus.

O astfel de excursie vă va asigura material foto demn de invidiat.

 

 

cetatea-histriaCetatea Histria– cea mai veche aşezare urbană din ţară, pe malul lacului Sinoe.

 

 

 

 

enisala1Cetatea Enisala – construită în scop militar, pe un promontoriu înalt, între lacurile Babadag şi Razim.

 

Reclame