Etichete

, , , , , , , , ,


img_1547O logică elementară spune că de unde nu pui, nu ai ce să iei.

Şi în general nu pui, pentru că nu conştientizezi. Sau nu îţi pasă. Mai ales când efectul nu este imediat.

 

Acţiunile noastre sunt motivate în general de rezultate pe termen scurt sau mediu. Eşti tentat să întreprinzi ceva numai dacă ai un beneficiu pe durata vieţii tale. Sau a copiilor tăi. Mai rar te gândeşti la dincolo de 1-2 generaţii viitoare. Nu neapărat din egoism, ci dintr-un puternic instinct de conservare şi raţionament economic. Pentru că am fost crescuţi pe sistemul “dacă nu ai tu grijă de tine, nimeni nu va avea”.  Avem doar o viaţă şi vrem să o trăim cât mai frumos şi confortabil, să obţinem cât mai mult cu efort minim, să ne bucurăm maxim fără să muncim mult. Am fost învăţaţi că eficienţa înseamnă să iei cât mai mult şi să dai cât mai puţin iar dacă poţi obţine ceva gratuit, aceea se cheamă oportunitate. Şi nu trebuie ratată. Iar oamenii smart speculează oportunităţile. Consumerismul şi-a întins tentaculele şi ne-a întunecat minţile.

 

Folosim tot ce ne dă natura ca şi când ni se cuvine. Respirăm natural, fără a ne pune problema că în lipsa oxigenului ne-am sufoca. Ne încălzim în faţa şemineelor complexe şi  confortabile, fără să ne frământăm că lemnul pe care îl ardem preţ de o oră, a avut nevoie de 800 de ani să se formeze. Căutăm cel mai frumos brad de Crăciun şi, după ce celebrăm zgomotos şi inconştient moartea lui, ne debarasăm în grabă de rămăşiţele barbariei noastre. Ne umplem cu nesaţ aparatul foto de fotografii cu peisaje ce ne taie respiraţia, în culori ireal de frumoase, şi le distribuim cu mândrie pe Fb, ca pe un trofeu personal, fără a avea vreun merit sau a contribui cu ceva la întreţinerea acelui colţ de rai. Ne deplasăm cu maşini puternice, fără a medita asupra provenienţei carburantului şi a implicaţiilor. Locuim în case confortabile fără să ne întrebăm care este povestea din spatele pereţilor, a uşilor din lemn masiv, a apei folosită în exces şi atât de facil, a sistemului inteligent de iluminat, a tuturor gadgeturilor ce ne fac viaţa mai uşoară.

Le luăm de-a gata, ba chiar facem scandal când nu ne sunt la îndemână.

 

Dar avem oare vreun merit să consumăm? Avem dreptul moral de a lua continuu, fără a da? Dacă ar fi gândit şi acţionat la fel şi strămoşii noştri, oare lumea noastră ar fi fost astăzi la fel?

Sunt întrebări pe care unii dintre noi ni le adresăm uneori. Şi când conştientizăm, acţionăm. Nu suntem mulţi, dar suficienţi cât să existe speranţă. Nu foarte des, dar suficient cât să conteze.

 

In scenariul optimist, peste 800 de ani, cineva va avea şansa să admire 5.000 de stejari brumării ajunşi la maturitate. Va avea norocul să respire, să îi atingă şi să reflecteze la cum să-i folosească. Şi asta pentru că o mână de oameni inimoşi au ales să îşi petreacă  câteva ore din viaţa lor, din weekendul lor atât de preţios, plantând. Fără nici un beneficiu. Nu sunt oameni care nu aveau ce face, nici oameni lipsiţi de eficienţă, sunt oameni obişnuiţi care merg zilnic la birou, care au familii, responsabilităţi, bucurii, necazuri, presiuni, deadlineuri, care scriu e-mailuri şi fac prezentări la foc continuu, care abia aşteaptă weekendul ca să doarmă, să gătească, să facă curăţenie sau să meargă la un film. Sunt oameni ca mine şi ca tine.

 

De data asta au fost angajaţii NN Asigurări de Viaţă şi voluntarii Asociaţiei Mai Mult Verde. Au ales să aducă un plus de verdeaţă în baza experimentală de la Bărăgan- Jegălia a Institutului Naţional de Cercetări şi Dezvoltări Silvice Marin Drăcea (INCDS), printr-o acţiune de plantare desfăşurată pe 29 octombrie. Au fost plantaţi 5.000 de puieţi de stejar brumăriu din pepiniera proprie a INCDS.

 

Nu este o acţiune singulară, este doar un exemplu. Nu contează cel mai mult că acţiunea de plantare face parte dintr-un proiect mai amplu, Paperless (fără hârtie), iniţiat de NN Asigurări de Viaţă cu scopul de a oferi clienţilor acces mai rapid, facil şi eficient la informaţii şi de a contribui totodată la rezolvarea unei probleme de mediu. Nu contează atât de mult nici ce i-a motivat pe fiecare în parte într-o zi răcoroasă de toamnă. Pentru ca nu despre asta este vorba.

Cel mai mult contează că există astfel de oameni.

Că există organizaţii precum Mai Mult Verde care îşi asumă misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru România. În 6 ani de activitate, asociaţia a mobilizat 21.000 de voluntari, a plantat peste 740.000 de puieţi, a strâns 325 tone de deşeuri, a lansat Cicloteque – primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat Gala Verde – prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu.

Că există companii care înţeleg rolul lor în cadrul comunităţii şi importanţa de a da ceva înapoi. NN Asigurări de viaţă se implică activ în programe care oferă ajutor şi şanse la viaţă persoanelor aflate în dificultate şi dezvoltă acţiuni în sfera protecţiei mediului.

Că există voluntari care îşi sacrifică cu bucurie, benevol, timpul lor liber, pentru a presta o muncă în folosul comunităţii şi a generaţiilor viitoare.

 

Şi mai presus de toate, contează că timp de 800 de ani, stejarul brumăriu va spune povestea, transferând din viaţa lui, altor vieţi!

Despre asta este vorba!

 

crs_7249

 

 

 

 

 

 

crs_7279

 

 

 

 

 

 

crs_7507

Reclame